Natur

Velkommen hjem, Andreas!

Astronaut Andreas Mogensen er tilbage på vores klode efter et frivilligt ophold på rumstationen ISS. For lidt over otte år siden opnåede han heltestatus efter sit første frivillige ophold på på International Space Station.

Dengang – 4. december 2015 – blev han hædret med Ellehammer Prisen, der blev indstiftet af Danske Flyvejournalisters Klub i 1992 til minde om Danmarks flypioner Jacob Christian Hansen-Ellehammer.
Jeg havde æren at overrække prisen og startede min tale til Andreas Mogensen med at tage forsamlingen med på en tidsrejse:

”Vi skal tilbage til november 1957, da jeg en aften stod med min mor, mine to søskende og andre beboere på Grønnegade i Grenaa ud for nr. 6. Det var mørkt og stjerneklart.
Vi stod ved siden af jernbaneoverskæringen. Her så jeg hver dag det hurtigste transportmiddel, jeg hidtil havde set – toget, der kørte ned til Hundestedfærgen.
De eneste firehjulede køretøjer, der kom på Grønnegade var skraldemændenes og mælkemandens hestevogne, bortset fra den dag en sort ambulance fra Zonen hentede en syg kone.
Men nu stod vi der og kiggede op i luften, fordi Simon ovre fra nr. 1 havde fortalt, at der ville være noget at se. Simon havde en vaskemaskine på hjul, som han lejede ud på dagsbasis til gadens husmødre, så han havde råd til at abonnere på Grenå Folketidende, og han havde læst, at Sputnik 2 med en hund om bord ville flyve lige hen over Grønnegade den aften.
Jeg forestillede mig en hund, der lignede Pluto, der stod på ydersiden af en rund raket, men vi så bare en lille lysende prik, der flyttede sig mellem stjernerne.
Hunden, der var en husky eller terrier, blev kaldt Laika, men hed Ku-dry-av-ka (Little Krølle). Den fik aldrig en heltemodtagelse som det første pattedyr, der vendte hjem fra rummet. Men det var forudset. Laika betyder nemlig ”den døende”, og hunden var både lænket og spændt fast i en sele og levede kun få timer, inden den døde af de 43 graders varme i kabinen.Sputnik 2 var i øvrigt i rummet 162 dage, så det er utopi at tro, at en hund ville kunne overleve så længe – uden kødben.
Det første menneske i rummet var, som alle ved, Jurij Garagin i 1961 fra Sovjetunionen – ligesom Laika. Han var nærmest et forsøgsdyr. To timer var han i rummet – og kom ned i god behold.
Der er gået 54 år, og hundreder af mennesker har været i rummet.

 


For at blive astronaut hos Den Europæiske Rumorganisation (ESA) skal man være mellem 27 og 37 år, være mellem 153 og 190 cm høj, veje mellem 50 og 95 kg og have en videregående uddannelse som fx ingeniør, læge, fysiker eller kemiker, gerne erfaring som forsker. Det er også en fordel at have erfaring som pilot og – overraskende nok – at have dykkercertifikat.
hvis man består alle prøver, kan man blive optaget på den flere år lange uddannelse i Køln, der især forbereder astronauterne til ophold på rumstationen.
Årets modtager af Ellehammerprisen blev medlem af ESAs astronautkorps 20. maj 2009 – præcis 73 år efter Ellehammers dødsdag. Han har en ph.d. som rumfartsingeniør fra University of Texas og har arbejdet med vindmøller, olieefterforskning og rumfart i tre verdensdele.
Vi fejrer altså i dag både den første dansker i luften og den første dansker i rummet.
Andreas Mogensen blev første dansker i rummet, da han 2. september blev opsendt til rumstationen ISS. Andreas er i øvrigt både videnskabsmand og pilot.
Det er heldigvis ikke længere livsfarligt at være astronaut. Jeg har rejst i Kenya med Andreas’ bror, Niels, der er vildtbiolog. Jeg tror, det er farligere at arbejde blandt løverne på savannen end i rummet.
Det er naturligvis en stor præstation at gennemføre en rummission, men Andreas Mogensens største præstation er nok, at han i løbet af sine ti dage i rummet, fik masser af skoleelever, gymnasieelever og universitetsstuderende til at interessere sig for forskning – og rumfart. Den motivation og interessere kan få uvurderlig betydning i fremtiden.
220 personer har siden 2000 været om bord på ISS, heraf kun 16 europæere og én dansker. I øvrigt kan man komme med på en mission som turist. En returbillet koster 150 millioner kroner.
Når man vender hjem fra rumfart, er man berømt og får masser af opmærksomhed. Andreas har været både hos Dronningen og i Natholdet.
Og Andreas, jeg er sikker på, at du osse får tilbud om at være med i Vild med dans. Foreløbig kan du valse her op og fortjent modtage Ellehammerprisen.”

Dit splash I FORMIDDAGS gik jo godt, og jeg håber, at bror Niels nåede frem til sit tv i Kenya i tide til at se det.
Jeg ved, at en elefant spærrede vejen for ham i morges. Sådan er trafikken her på Jorden.

P.S.
Tjek din årsopgørelse på skat.dk  Måske skal du korrigere fradraget for befordringsgodtgørelse mellem hjem og arbejdsplads.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *